Jahodové galetky s bazalkou

jahodove galetky

Tieto jahodové galetky vznikli asi pred dvoma alebo troma týždňami, ale úprimne, nebol vôbec čas na úpravu fotiek. Už som ale presťahovaná aj odštátnicovaná a času je zas o troška viac. Galetky som piekla asi o desiatej večer, kedy sme mali chuť na sladké, a ja konkrétne na krehké maslové cesto. V chladničke boli prvé jahody, ktoré už bolo treba minúť a do dvoch som pridala aj trošku čerstvej bazalky. Galteky boli štyri, dve sme zjedli o jedenástej ešte horúce a zvyšné dve sme si nechali na raňajky na nasledujúci deň. Ako dobre :).

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

 

Jahodové galetky s bazalkou

Potrebujeme:
Cca 4 menšie galetky

  • 170g hladkej múky
  • 30g krupicového cukru
  • 90g masla
  • 3pl mlieka
  • kôra z 1 citróna

Plnka:

  • jahody – asi 250g (plus-mínus)
  • práškový cukor – podľa toho aké sú jahôdky sladké – najlepšie je ochutnať a ocukriť podľa chuti
  • 1čl solamylu
  • pár lístkov čerstvej bazalky, najemno nasekané

Postup:
Z masla izbovej teploty, múky a cukru začneme vypracovávať cesto. Pridáme aj trochu mlieka – cca 3 polievkové lyžice. Nezabudneme na citrónovú kôru. Pokiaľ by sa cesto stále drobilo, pridáme ešte trošku mlieka. Hladké a elastické cesto dáme do chladničky aspoň na hodinku, bude sa s ním lepšie pracovať. (Ja som nevydržala a bolo v mrazničke asi 15 minút a dalo sa použiť, ale hodinka v chladničke mu určite viac prospeje)
Zatiaľ ako cesto chladne očistíme a nakrájame si jahody. Jahody nakrájame na menšie kúsky alebo plátky, podľa chuti ocukríme, pridáme trošku solamylu a ak chcete aj najemno nasekanú bazalku.
Predhrejeme si rúru na 175°C. Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké kusy a vyvaľkáme kruhy s hrúbkou cca 2-5mm. Tak aby neboli ani príliš hrubé ani príliš tenké.  Do stredu, tak aby po okraji zostalo dostatočne voľného cesta, aby sa dalo preklopiť, dáme kôpku jahôd – pokojne môže byť porcia jahôd štedrá, počas pečenia trochu „spľasnú“. Takto nachystané galetky dáme piecť asi na 20 minút, alebo kým nie je cesto zlatej farby a jahody nevoňajú po celej kuchyni!

1 Comment

  1. Unknown
    5. augusta 2016

    Prenádherné aj na pohľad a určite chutné aj ku kávičke alebo k večeru vo dvojici bez televízora

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top