Mandľové tarty s ríbezľami

mandlový tart / almond frangipane tart

Poznáte tie dni, kedy si poviete, že poobede alebo večer niečo urobíte, ale potom už na to nezostane žiadna energia? Tak presne taký deň bol včera. Po 4 hodinách strihania videa a potom ešte po upravovaní fotiek som už nemala kapacity na to, aby som sem ešte niečo zmysluplné napísala, takže som sa logicky (asi) rozhodla, že teda sobotné ráno s kávou a čistou mysľou bude na písanie príspevku trochu vhodnejšie.

Mám pocit, že napriek tomu, že som predpokladala, že jún bude v pohode mesiac, nejako sa to všetko nahromadilo a potom mi na blog viac-menej nezostal čas. Veľmi ma to mrzí, pretože blog by mal byť (ale bohužiaľ) nie je základom toho čo robím. Veľmi by som chcela mať dopredu nachystané v zálohe aspoň dva články, ktoré by som len postla, keď nestíham, predplánované instagram posty, instastories a facebooky…Ako to ostatní robia? Že to stíhajú popri práci, nákupe, upratovaní, varení, práci, nákupoch, rodine a spánku ? Lebo ja napríklad potrebujem aspoň 7-8 hodín spánku inak som múmia.

…okej už končím s hejtovaním a teraz k receptu. Posledné zvyšky koláčiku som mala dnes ráno na raňajky. Z jednej dávky som urobila 3 malé tartym no vystačili by aj na jeden klasický. Ríbezle sú prvá úroda s maminej záhrady. Bolo by škoda ich nevyužiť a v kombinácii so sladkou mandľovou plnkou a krehkým cestom ich chuť ešte viac vynikla. A najlepšie na tom bolo, že biele, červené aj čierne – každé chutili inak, takže jednotlivé sústa sa chuťovo menili. Inak keď som hľadala inšpiráciu na to, čo upiecť, našla som Frangipane tarty na NY Times stránke, trošku som recept pozmenila, krehké cesto som použila svoje overené a perfektné tarty boli na svete! Recept aj video nájdete nižšie spolu s kopou fotiek. Ja sa teraz idem obliecť a vyrážam na trh za najlepšími paradajkami na svete!

 

 

mandlový tart / almond tart

mandlový tart / almond tart

mandlový tart / almond tart

mandlový tart / almond tart

mandlový tart / almond tart

mandlový tart / almond tart

mandlový tart / almond tart

coffee

 

Mandľové tarty s ríbezľami

Cesto:

  • 90 g studeného masla
  • 30 ml mlieka
  • 180 g špaldovej múky hladkej
  • 30 g práškového cukru

Mandľová plnka:

  • 120 g mandlí
  • 1 PL špaldovej múky
  • 95 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 110 g masla

+ ríbezľový džem
+ čerstvé ríbezle (alebo ovocie podľa vlastnej chuti)

Postup:

  • Maslo, múku a cukor rozdrobíme v rukách. Je dôležité, aby sme pracovali s poriadne vychladeným maslom. Potom pridáme studené mlieko a cesto vypracujeme do hladkej, elastickej hmoty. Odložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.
  • Vychladené cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a dáme do fromy na tart. Popicháme, zaťažíme alobalom a keramickými kamienkami a dáme piecť pri 175 °C približne 20 minút. Za ten čas v kuchynskom robote zomelieme mandle, cukor, pridáme maslo, lyžicu múky a vajíčka. Rozmixujeme.
  • Na spodok predpečených tartov dáme ríbezľový džem. Potom mandľovú plnku a nakoniec ovocie, ja som dala ríbezle.
Scroll to top