Slaný karamel

salted caramel slany karamel photography

Slaný karamel pripravujem niekoľkokrát do roka. Naozaj sa hodí na množstvo dezertov, ale aj ako darček. Pravidelne v lete pripravujem veľké dávky pre nevesty ako výslužky. V maličkom poháriku s peknou nálepkou je to dokonalý svadobný darček, ktorý má aj využitie (namiesto tých malých serepetičiek, čo sa niekedy dávajú)…

Recept na slaný karamel používam už roky ten istý – len voda, cukor, šľahačková smotana, trochu vanilky a soľ. Je to recept ktorý sa mi osvedčil najviac, pretože dlho vydrží v chladničke a príprava je rýchla a jednoduchá. Našla som ho u Cupcake Jemmy, ak chcete vidieť aj video, kliknite sem.

salted caramel slany karamel photography
salted caramel slany karamel photography
salted caramel slany karamel photography
salted caramel slany karamel photography

Slaný karamel

Potrebujeme:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 80 ml vody
  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 1/2 čl morskej soli
  • štipku vanilky (najlepšie vanilkového bourbonu alebo vnútro vanilkového lusku)

Postup:

Cukor dáme ho hrnca, zatrasieme ním, aby sa rovnomerne rozprestrel. Do pohárika si odmeriame 80 ml vody a cukor zalejeme. Počkáme kým voda pokryje všetky kryštáliky.

Cukor dáme na miernu teplotu a nemiešame. Kým sa začne topiť a bublať, chvíľu to potrvá, takže zatiaľ môžete vyložiť umývačku alebo umyť riad, alebo si pozrieť, čo nové na instagramoch.

Cukor s vodou najskôr začnú bublať, po okrajoch sa možno vytvoria malé kryštáliky a vznikne priehľadný sirup. V tomto štádiu na cukor už dávame poriadny pozor a čakáme, kým nezačne hnednúť. Stále však nič nemiešame. Keď má cukor tmavú karamelovú farbu, odstavíme ho a pomaly prilejeme smotanu. V tomto momente už všetko miešame, no dávame pozor, lebo keď začneme smotanu nalievať, karamel začne poriadne bublať. Je možné, že nám kvôli teplotným rozdielom vznikne na metličke hustá karamelová hmota/hrudka, v takom prípade karamel jednoducho vrátime na miernu teplotu a miešame až do úplného roztopenia. Mám odskúšané, že takto zatuhnutá hrudka karamelu sa vždy roztopí.

Keď máme karamel bez hrudiek, odstavíme ho, primiešame soľ a vanilku a nalejeme do pohárika. Počkáme kým vychladne, uzatvoríme a skladujeme v chladničke. Mne vydržal aj niekoľko mesiacov, samozrejme, pokiaľ sme ho nestihli zjesť.

Scroll to top