Sacherova torta

sacher cake photography torta

Sacherova torta – tú si u nás v rodine pamätám od malička. Vždy ju piekla moja starká (a stále pečie, keď máme sviatok). Perfektná a jednoduchá. Extra čokoládová s marhuľovým džemom. Sama som si na ňu netrúfala, no pred pár mesiacmi som ju piekla pre klienta a bola dokonalá, takže som ju upeikla ešte raz na blog.

No a čo sa týka receptu, použila som ten na oficiálnej Sacher stránke. Jediné čo som nahradila bola múka, použila som špaldovú, lebo doma mám len takú. No a úplná novinka pre mňa bola čokoládová poleva. Takto som ju ešte nikdy nepripravovala, ale musím povedať, že sa s ňou pracovalo sokonale a viem si ju predstaviť aj na iných koláčoch.

sacher cake photography torta
bloom cherry blossom
sacher cake photography torta
sacher cake photography torta
pug portrait
sacher cake photography torta
sacher cake photography torta

Sacherova torta

Korpus (forma 22 cm)

  • 140 g čokolády na varenie s obsahom kakaa aspoň 52%
  • 150 g masla
  • 100g práškového cukru
  • 5 väčších vajec z voľného výbehu
  • 100 g krupicového cukor
  • 140 g hladkej špaldovej múky

Poleva:

  • 200 g čokolády na varenie s obsahom kakaa 52%
  • 200 g krupicového cukru
  • 130 ml vody
  • 250 – 300 g marhuľového džemu

Postup:

Čokoládu roztopíme nad vodným kúpeľom a necháme mierne vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme postupne žĺtky, roztopenú čokoládu a postupne preosiatu múku. Bielky vyšľaháme s krupicovým cukrom do lesklej peny. Penu opatrne zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlanej formy. Pečieme pri 170 °C približne 45 – 50 minút. Pred dopečením odskúšame špáratkom, či je korpus hotový. Potom ho necháme vychladnúť.

Vychladnutý korpus prerežeme na polovicu. Obe strany trochu popicháme špáratkom. 3 pl marhuľového džemu roztopíme na miernej teplote, tak aby získal redšiu konzistenciu. Polejem ním obe vnútorné strany korpusu a počkáme kým vsiakne. Potom potrieme spodný korpus hrubšou vrstvou džemu a prikryjeme vrchným korpusom. Dáme do chladničky približne na hodinu.

Nakoniec si pripravíme čokoládovú polevu. Čokoládu nahrubo nasekáme. Do hrcna dáme krupicový cukor a zalejeme ho vodou, bez miešania na strednej teplote povaríme, kým nezačne zmes bublať a nevznikne nám sladký sirup. Sirupom zalejeme nasekanú čokoládu a premiešame. Nepoužijeme všetok sriup, pridávame ho postupne, kým nemá poleva hladkú polotekutú konzistenciu.

Takto pripravenú polevu vylejeme na vychladený korpus, potrieme vrch aj boky torty a dáme opäť zachladiť. 

Scroll to top